Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Uspješna dosadašnja saradnja sa Austrijom, prilika za dalje unaprjeđenje

05.06.2024

Ambasadorica Austrije u BiH 01 05 06 2024
U okviru posjete Tuzlanskom kantonu, ambasadorica Republike Austrije u BiH Nj.E. Ulrike Hartmann susrela se danas sa premijerom Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem. Uz dobrodošlicu u Tuzlanski kanton, premijer Halilagić je ovom prilikom ambasadorici prezentirao specifičnosti Tuzlanskog kantona, sa akcentom na obim privredne saradnje poslovnih subjekata iz Tuzlanskog kantona sa privrednicima u nama prijateljskoj Austriji.

„Izuzetno nam je zadovoljstvo imati u posjeti ambasadricu države koja je jedan od najvećih investitora u Bosnu i Hercegovinu posljednjih godina. Investicije i registrovani iznos kapitala u BiH ilustriraju prijateljske odnose koje imamo. Istovremeno, kada je u pitanju Tuzlanski kanton, Austrija je, uz Njemačku, naš najvažniji trgovinski partner. Ukupna vrijednost izvoza kompanija sa područja Tuzlanskog kantona u Austriju, za prva 4 mjeseca ove godine iznosi  oko 166,6 miliona KM u čemu dominiraju kompanije koje se bave proizvodnjom električnih mašina i oprema i njihovih dijelova, mehanički uređaji, te proizvodi u oblasti hemije“, kazao je premijer Halilagić ističući da su ovi impozantni rezultati dobra podloga za dalji razvoj privredne, ali i svake druge saradnje.

„U našem kantonu djeluje nekoliko značajnih kompanija sa austrijskim kapitalom Traktionssysteme Bosnia iz Tuzle, Elsta Mosdorfer Bosnia i Elin Motors Bosnia iz Živinica samo su neke od kompanija koje sa velikim uspjehom djeluju u Tuzlanskog kantonu, i posebno nas raduje da ove kompanije u svom proizvodnom procesu obučavaju i izvode praksu za učenike srednjih škola. Ta simbioza sa obrazovnim sektorom izuzetan je primjer dobre saradnje koji učenicima omogućava kvalitetnije obrazovanje, a vjerovatno će neki od njih i svoj rad nastaviti u ovim kompanijama“, kazao je premijer Halialgić.
„Stručno obrazovanje je veoma važno. Imajući u vidu visok obim privredne saradnje Tuzlanskog kantona sa Austrijom, kao i naš interes za dodatnim investicijama moramo raditi na unaprjeđenju sručnog obrazovanja, a sa konačnim ciljem školovanja adekvatne stručne radne snage. U tom smislu drago nam je da su upravo kompanije u kojima imamo austrijskog kapitala prepoznale tu potrebu i kreću se u tom smjeru“, kazala je ambasadorica Hartmann. 
Premijer Halilagić je Ambasadoricu upoznao i sa otežavajućim faktorima u poslovanju privrede, u smislu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, odnosno povećanja kapaciteta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Također, dio razgovora bio je usmjeren i na razbijanje putne blokade Tuzlanskog kantona, te neophodnosti modernizacije željezničkog saobraćaja u našem kantonu.

Ambasadorica Austrije u BiH 02 05 06 2024

„Zbog privrede u na ovom području veoma je važno da se obnovi i unaprijedi saobraćajna infrastruktura i da Tuzla, kao privredni centar ne bude izostavljena“ kazala je danas Hartmann, te dodala da očekuje da i njen nasljednik na poziciji ambasadora, a koji dolazi sredinom ove godine, zadrži isti kurs djelovanja.

Nakon sastanka sa premijerom Halilagićem, ambasadorica Hartmann će u društvu ministra obrazovanja i nauke TK Ahmeda Omerovića uručiti certifikate za polaznike obuke koordinatora praktične nastave, koja je organizovana u saradnji sa Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona i austrijskom Agencijom za obrazovanje i internacionalizaciju, te posjetiti kompanije Elsta Mostdorfer i Elin Motors u Živinicama.

Osim premijera Halilagića današnjem sastanku su prisustvovali ministar privrede TK Edin Duraković i direktor Kantonalne privredne komore Nedret Kikanović, dok je uz ambasadoricu Hartmann na sastanku bila i austrijska izaslanica za obrazovanje Viktorija Kuzmits.