Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Važnost prevencije korupcije i transparentnosti rada institucija

08.12.2023

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji se obilježava 9. decembra,  Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona ističe važnost prevencije i transparentnosti rada institucija. 
Korupcija je ozbiljan globalni problem koji ima štetne posljedice po društvo, ekonomiju, vladavinu prava, pravdu i povjerenje u rad institucija. Ona umanjuje povjerenje građana u vlast i javne službe, otežava ekonomski razvoj, smanjuje efikasnost javnih usluga i izaziva nejednakosti i socijalnu nepravdu. Međunarodni dan borbe protiv korupcije, važan je podsjetnik na potrebu i neophodnost  zajedničkih napora u suzbijanju korupcije.
Imajući u vidu da je prevencija ključna, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona nastoji zauzeti odlučujuću ulogu u podizanju svijesti o ozbiljnosti problema korupcije, poticanju suradnje i provedbi odgovarajućih antikorupcijskih mjera.
S obzirom na to da transparentnost zauzima značajnu ulogu u izgradnji i održavanju povjerenja građana u rad institucija, to se Ured zalaže za njeno jačanje povećanjem broja dostupnih informacija. Time ćemo osigurati odgovorno upravljanje resursima u radu javnih institucija, te doprinijeti stvaranju okruženja u kojem korupcija ima sve manje prostora.
Ujedno, Ured ovom prilikom podsjeća sve javne zvaničnike na zakonsku obavezu godišnjeg prijavljivanja imovine, koju su nosioci javne funkcije dužni izvršiti u periodu od 1. do 31. januara naredne godine za prethodnu godinu. Ova mjera ima ključnu ulogu u očuvanju transparentnosti, integriteta i odgovornosti u obavljanju javnih funkcija.