Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Nekategorisano

Kakve vrste firme se uopce mogu otvoriti u Bosni (obrt, d.o.o. poduzece, jednostavno poduzece...)?

06.05.2022

 

Poštovani,
Ovim putem dostavljamo Vam odgovore na pitanja koja ste nam uputili putem e-maila:
1.Privredni subjekti se mogu osnovati kao privredno društvo u skladu sa Zakonom o privrednim društvima FBiH ("Službene novine FBiH" broj:8/15 i 75/21), Zakonom o registraciji poslovnih subjekata FBiH ("Službene novine FBiH" broj:27/05,68/05,43/09,63/14 i 85/21) i Zakonom o radu FBiH ("Službene novine FBiH" broj:26/16,89/18 i 23/20) i kao obrti u skladu sa Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima FBiH ("Službene novine FBiH" broj:75/21).
Oblici privrednih društava su:
- Društvo s neograničenom solidarnom odgovornošću
- Komanditno društvo
- Dioničko društvo i
- Društvo sa ograničenom odgovornošću.
Društvo s neograničenom solidarnom odgovornošću (d.n.o.) se osniva zaključivanjem ugovora između dvije ili više domaćih/stranih fizičkih osoba. Članovi odgovaraju neograničeno solidarno za obaveze preduzeća. Komanditno društvo (k.d.) se osniva ugovorom između dvije ili više domaćih/stranih fizičkih i/ili pravnih osoba. Najmanje jedan partner ima potpunu odgovornost (uključujući privatno vlasništvo) i najmanje jedan partner ima ograničenu odgovornost koja se ograničava vrijednošću njegovog udjela u tom preduzeću. Dioničko društvo (d.d.) se osniva ugovorom jedne ili više domaćih/stranih fizičkih ili pravnih osoba-dioničara s početnim kapitalom podijeljenim na dionice. Društvo sa neograničenom odgovornošću (d.o.o.) se osniva donošenjem akta o osnivanju ili ugovorom između jedne ili više domaćih/stranih fizičkih i/ili pravnih osoba s osnovnim kapitalom podijeljenim u uloge.
Osnivanje privrednog društva u Federaciji BiH se provodi u 7 koraka:
1.Priprema i sastavljanje osnivačkog akta
2.Uplata osnivačkog uloga
3.Registracija kod mjerodavnog općinskog/osnovnog suda
4.Izrada pečata
5.Otvaranje žiro računa u poslovnoj banci
6. Prijavljivanje preduzeća i zaposlenih u poreznu upravu
7.Izjava osnivača o ispunjavanju svih uslova za počinjanje aktivnosti

U skladu sa Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima FBiH obrti se mogu osnovati kao osnovno, dopunsko i dodatno zanimanje. Fizičko lice koje ispunjava opšte uslove i nema već zasnovan radni odnos, može obavljati obrt kao osnovno zanimanje. Fizičko lice koje ispunjava opšte uslove i ima zasnovan radni odnos, može obavljati obrt kao dopunsko zanimanje, isključivo samostalnim radom i to najduže 20 sati sedmično. Fizičko lice koje ispunjava opšte uslove i ima zasnovan radni odnos ili je ostvarilo pravo na penziju, može obavljati obrt kao dodatno zanimanje isključivo putem voditelja obrta, koji mora biti u radnom odnosu kod vlasnika obrta i ispunjavati opšte i posebne uslove za obavljanje obrta.
Obrt može biti registrovan i kao srodna djelatnost, domaća radinost i stari i tradicionalni zanat.

2. Privredno društvo u FBiH ne može biti osnovano i raditi bez ijednog zaposlenog radnika. U FBiH direktor mora biti socijalno i zdravstveno osiguran u privrednom društvu u kojem obavlja djelatnost, odnosno zaposlen na neodređeno vrijeme. Privredni subjekat u FBiH koji nema bar jednu zaposlenu osobu ne može biti osnovan.

3. Kada je riječ o firmama koje se bave internet prodajom obzirom da se radi o djelatnosti trgovine potrebno je uskladiti poslovanje sa Zakonom o trgovini i Zakonom o zaštiti potrošača te ispuniti minimalno tehničke uvjete. Obzirom da se radi o djelatnostu trgovine odgovor na navedeno pitanje o potrebi ispunjavanja minimalno tehničkih uslova može dati resorno Ministarstvo.
Kontakt e-mail Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja: mintts@tk.kim.ba

Odgovore na pitanja 4) oko uvoza i registracije organskog gnojiva i 5) carina na uvoz organskog gnojiva, obzirom da se radi o oblasti poljoprivrede, može dati resorno Ministarstvo.
Kontakt e-mail Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: minpvs@tk.kim.ba


S poštovanjem,
Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona