Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Nekategorisano

Omogućen izvoz 150 tona opasnih materija iz kruga HAK1

23.08.2021

210601081.1 xlRezultat je to kontinuiranih napora Vlade Tuzlanskog kantona putem Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice da se tuzlanska industrijska zona očisti od opasnih i potencijalno opasnih materija koje su ili zakopane ili deponovane na nepropisan način.

Prema riječima resornog ministra Zvjezdana Karadžina: „To je plod napora koje je uložila Vlada TK preko resornog ministarstva i napora federalne inspektorice Maide Bešlagić. Tim smo združenim pritiskom uspjeli da pokrenemo s mrtve tačke pitanje uklanjanja opasnog otpada, pitanje koje stoji na tapetu nekih 13 godina."

Stručni tim koji je oformila Vlada TK u međuvremenu je uradio Izvještaj o procjeni stanja opasnog otpada u krugu nekadašnje fabrike HAK 1.

„U okviru tog dokumenta obrađeno je sve što je vezano za istorijske podatke i informacije o stanju opasnih materija od 2013.- 2019. godine, dat je presjek svih fizičko-hemijskih osobina pojedinih materija prisutnih na lokaciji, stepen opasnosti, urađen terenski uvid da se vidi kakva je trenutna situacija te usporedi sa podacima koji su prethodno dati i izdate smjernice za dalje postupanje", kazao je ministar Karaždin.

Firma Organika BiH, sa kojom je uspostavljena dobra saradnja, nakon uvida u dokument dobila je saglasnost firme Organika Poljska da izdvoje sredstva. Potpisan je i ugovor sa firmom Kemokop d.o.o. koja će biti zadužena da iz kruga nekadašnjeg HAK 1 izveze otpad i otpadne materija koje se nalaze u krugu fabrike.

Intenzivirane su i aktivnosti, prema riječima ministra Karadžina, na čišćenju naslaga žive u dubljim slojevima tla, ispod pogona elektrolize.

„Preko krovne okolinske agencije u svijetu (UNEP) uspio sam da dođem do ljudi koji odgovorni za uklanjanje žive, preko mediteranskog programa i dostavio sam im sve podatke vezano za HAK1", kaže ministar Karadžin naglašavajući da očekuje da će UNEP pomoći u istraživanju dubljih slojeva tla i postojanja žive.

Značajan broj aktivnosti usmjerenih ka tome da se tuzlanska industrijska zona očisti od opasnih i potencijalno opasnih materija koje su ili zakopane ili deponovane na nepropisan način, u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK nastavljaju i apliciranjem u Federalnom fondu za zaštitu okoliša za sredstva za izradu studije uticaja na okoliš za uklanjanje kruksa.