Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Nekategorisano

Lukavac dobio trg i spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

08.08.2021

08082021-lukavac spomenik 2„Čast mi je izraziti zadovoljstvo što je resorno ministarstvo izdvojilo dio sredstava da sufinansira projekat izgradnje spomen obilježja. Kultura sjećanja je veoma važan segment svakog društva i svojim prisustvom Vlada TK danas ovdje iskazuje svoje poštovanje prema žrtvama i njihovim porodicama", kazao je ovom prilikom ministar Ahmetović.
Vlada Tuzlanskog kantona, učešćem od 20.000 KM putem Ministarstva za boračka pitanja dala je podršku ovom projektu. Izgradnja i uređenje spomen-obilježja i platoa koštala je 130 hiljada KM. Polovinu finansijskih sredstava izdvojila je Općina dok su ostalo finansirali Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica i Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona.08082021-lukavac spomenik„Prije nekoliko godina bila je ideja u BiH da svaki grad jednu ulicu ili trg nazove imenom žrtava genocida u Srebrenici. Radili su to na različite načine, različiti gradovi i mislim da je ovo jedan od lijepih primjera na koji način treba čuvati sjećanje na žrtve genocida", izjavio je ministar za izbjegla i raseljena lica Vlade Federacije BiH Edin Ramić.
Inicijativu da ulica dobije naziv Ulica Žrtava genocida u Srebrenici pokrenuo je Samir Gabeljić iz Lukavca prošle godine putem društvene mreže.
Iz Lukavca su u zrak pušteni bijeli golubovi kao simbol mira i poruke da se nikada nikome ne ponovi Srebrenica.