Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Nekategorisano

Epidemiološka situacija relativno nepovoljna sa trendom daljeg pogoršanja

23.08.2021

Koordinaciono tijelo 23 08 2021Iz navedenog proizlazi da je epidemiološka situacija na području našeg kantona relativno nepovoljna, sa trendom daljeg pogoršanja.

S druge strane, kao jedan od mogućih razloga za ovakvu situaciju jeste i relativno slab odaziv građana našeg kantona na vakcinaciju.

„Prema našim evidencijama, tek je nešto više od 17% građana našeg kantona, starijih od 18 godina, primilo barem jednu dozu vakcine", rekao je danas ministar zdravstva TK Božo Jurić.

S tim u vezi danas je, na sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja i mjera koje su poduzete protiv pandemije COVID-19, pokrenuta inicijativa da se proces vakcinacije dodatno približi i olakša svim građanima, te izraženo očekivanje da će to polučiti i veći obuhvat vakcinacije.

„Kako bismo građanima omogućili što jednostavniju proceduru, te umanjili i eventualne materijalne troškove kojima su izloženi da bi došli na centralne punktove za vakcinaciju, ideja nam je da vakcinaciju omogućimo u svim ambulantama porodične medicine. Time bi se građani, kod svog ljekara porodične medicine prijavljivali i primali vakcine protiv korona virusa", rekao je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

Sa aspekta mogućnosti domova zdravlja da je realiziraju, ova ideja će u narednim danima biti razmotrena sa svim domovima zdravlja, nakon čega će se krenuti i njenu implementaciju, rečeno je danas.


{webgallery}Dijagram broja pozitivnih osoba po mjesecimaDijagram broja pozitivnih osoba{/webgallery}