Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Informacije sa sjednica

Održana 47. redovna sjednica Vlade TK

02.11.2021


Od ukupno planiranog iznosa 130.000 KM planirano je Islamskoj zajednici u BiH – Muftijstvo tuzlansko Tuzla, 65.000 Srpskoj pravoslavnoj crkvi – Crkvena opština tuzlanska u Tuzli, a 55.000 KM Katoličkoj crkvi za franjevački samostan „Sv. Petra i Pavla" Tuzli. Sredstva su planirana za programske aktivnosti vjerskih zajednica, za izgradnju, za sanaciju i rekonstrukciju vjerskih objekata i drugo. Kriteriji na osnovu kojih je izvršena raspodjela sredstava su: kvalitet i kompletnost programa, uključenost više sufinansijera, broj korisničkih naselja koja gravitiraju subjektu i broj neposrednih korisničkih domaćinstava.

Poslovanje Zavoda zdravstvenog osiguranja TK dobilo pozitivnu ocjenu revizije
Na danas održanoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je upoznata sa Izvještajem o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2020. godinu, kao i Programom mjera na otklanjanju nedostataka po preporukama Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine, te traži od menadžmenta Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da o realizaciji mjera iz Programa na odgovarajući način informiše Vladu Tuzlanskog kantona. Kako stoji u Izvještaju, poslovanje Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona u 2020. godini, revizori Ureda su ocijenili pozitivno, kako u smislu istinite i fer prezentacije finansijskih izvještaja u svim materijalnim aspektima, tako i u smislu rada i usklađenosti poslovanja sa zakonima i drugim propisima. Ovime se Zavod izdvaja kao jedan od rijetkih subjekata javnog sektora u Federaciji i jedini kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja koji je za 2020. godinu dobio obje pozitivne ocjene. Time je zadržao pozitivan trend ocjenjivanja uz smanjenje broja preporuka u odnosu na prethodne izvještaje Ureda. Revizori Ureda su u svom izvještaju dali ukupno 15 preporuka. Sve preporuke su pažljivo analizirane, te je u zakonom predviđenom roku usvojen Program mjera za otklanjanje nedostataka po preporukama Ureda. Potpuna implementacija značajnog broja preporuka zahtijeva aktivnosti sistemskog karaktera, gdje preduslov za ostvarenje što većeg efekta predviđenih mjera i aktivnosti za realizaciju leži u kvalitetu servisa koji se očekuje od institucija i organa sa javnim ovlaštenjima na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Za sve preporuke čija potpuna realizacija je u direktnoj nadležnosti Zavoda provedene su odgovarajuće korektivne mjere i dostavljen je izvještaj o realizaciji Uredu. Preporuke čija realizacija je u toku, i dalje će se pratiti i o njihovom statusu će Zavod periodično izvještavati Ured za reviziju, Vladu TK, ostale zainteresovane korisnike i širu javnost.

Ostale odluke
Na današnjoj sjednici Vlada je dala prethodnu saglasnost za upis jednog kandidata preko broja kandidata utvrđenog Planom upisa za akademsku 2021/22. godinu, u statusu studenta koji se sam finansira. Radi se o studentu koji je ispunio formalni uslov za upis na studijski program „Opći studij medicine" integriranog prvog i drugog ciklusa studija Medicinskog fakulteta Javne ustanove Univerzitet u Tuzli i koji je rangiran na Konačnoj rang-listi kandidata na trećem upisnom roku.

Vlada je dana prihvatila Informaciju o stanju robnih rezervi i prijedlog mjera i aktivnosti za poboljšanje stanja u ovoj oblasti.

Također, Vlada je danas donijela Odluku o prijenosu stalnog sredstva, putničkog motornog vozila Škoda Fabia sa Kantonalne direkcije robnih rezervi u trajno vlasništvo JP Međunarodni aerodrom Tuzla.

Danas je Vlada dala prethodnu saglasnost Školskom odboru Javne ustanove Osnovna škola „Hasan Kikić" Gračanica za ustupanje prostorija škole smještenih u objektu „Udružene škole", na besplatno korištenje Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, za potrebe obavljanja poslova Odsjeka za saobraćajnu edukaciju Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Na današnjoj sjednici Vlada je dala saglasnost na tekst Aneksa II Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u Javnom preduzeću za vodoprivrednu djelatnost „Spreča" d.d. Tuzla koji će se zaključiti između Sindikalne organizacije Javnog preduzeća „Spreča" za vodoprivrednu djelatnost d.d. Tuzla, Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine kao reprezentativnim sindikatom i JP „Spreča" za vodoprivrednu djelatnost d.d. Tuzla. Također, saglasnost je data i na tekst tekst Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u Javnom preduzeću za vodoprivrednu djelatnost "Spreča" d.d. Tuzla koji će se zaključiti između Samostalnog sindikata Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost „Spreča" d.d. Tuzla, kao reprezentativnog sindikata i Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost „Spreča" d.d. Tuzla, kao poslodavca.

Vlada je utvrdila i osnovice za obračun plaća, kao i visine naknade za ishranu uposlenicima u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave, kao i visinu naknada za ishranu za oktobar 2021. godine.

Na današnjoj sjednici Vlada je imenovala Komisiju za provođenje postupka po javnom konkursu za izbor kandidata za nominiranje i imenovanje direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas dala prethodnu saglasnost za imenovanje direktora Kantonalne agencije za privatizaciju, te imenovala više privremenih školski odbora u osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona Također, Vlada je imenovala člana Upravnog odbora Javne ustanove "Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona".