Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Nekategorisano

Premijer TK Kadrija Hodžić svečano otvorio sajam Dani šljive Gradačac

25.08.2021

Sajam sljive 02 25 08 2021Svečanom otvorenju Dana šljive prisustovali su predstavnici diplomatskog kora u BiH, zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH, Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, gradova i općina Tuzlanskog i drugih kantona, predstavnici Vanskotrgovinske komore BiH, privrednih i obrtničkih komora FBiH i TK i dr.

Premijer TK, Kadrija Hodžić u svom obraćaju je naglasio, da su ovakve sajamske manifestacije platforma za razmjenu ideja i poslovnih veza, jer su za privredu direktni susreti, te razmjena iskustava i kontakata okosnica poslovanja.

Pohvalio je njegovanje tradicije održavanja ovog gradačačkog sajma, koji je izrastao u jedinstven brend.

Njegujući tradiciju očuvanja autohtonih domaćih proizvoda uz raznovrsnost izlagača koji su uzeli učešće, od proizvođača sjemenskog i sadnog materijala, proizvođača i prerađivača voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije iz naše kao i zemalja okruženja, učinilo je ovaj sajam jedinstvenim istaknuo je premijer Hodžić.

„Gradačac je danas centar dražave, kada je privredna grana poljoprivreda u pitanju", poručio je premijer Hodžić, dodavši da je ovaj sajam decenijama generator ruralnog razvoja.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, Vahidin Smajlović u svom obraćanju je naglasio da ova gradačačka sajamska manifestacija na najbolji način promoviše poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju TK i BiH.

„Svjesni značaja i potencijala domaće poljoprivredne proizvodnje kao okosnice razvoja svakog društva, Vlada TK je ove godine izdvojila značajna sredstva za podršku poljoprivrednim proizvođačima, a rebalansom Budžeta TK povećana su sredstva za 2.5 miliona KM u odnosu na planirana sredstva za poljoprivredu.

Navodeći da je ova godina bila teška za poljoprivrednike zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih prilika, suše, ujedno opterećena i pandemijom Covid 19, ministar Smajlović je pozvao i sve nivoe vlasti da se maksimalno uključe i daju doprinos u rješavanje problema poljoprivrednika, kako bi se održala domaća proizodnja.

Pored premijera Hožića i ministra Smajlovića sajmu Dani šljive Gradačac prisustvovali su ministar finansija, Vedran Lakić, ministar privrede Mevludin Hodžić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić, ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak, Esad Džidić,ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karažin, , ministar za kulturu, sport i mlade Zlatan Muratović, ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović, te svjetnici premijera TK.

Premijer Hodžić zajedno sa gradonačelnikom Gradačca Enesom Dervišagićem i ambasadorom Indonezije u BiH, NJ.E. Roemom Konom presjekao je vrpcu i otvorio 48. Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije „Dani šljive Gradačac", zaželivši organizatorima i izlagačima uspješan i plodonosan rad.


{webgallery}Sajam sljive 03 25 08 2021Sajam sljive 04 25 08 2021Sajam sljive 05 25 08 2021Sajam sljive 01 25 08 2021Sajam sljive 02 25 08 2021{/webgallery}