Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Nekategorisano

Premijer Hodžić sastao se s menadžemntom Zaharexa povodom odobrene finansijske pomoći toj firmi

27.12.2021

sastanak zaharexImajući razumijevanje za poslovanje firmi u poteškoćama na posljednjoj sjednici Vlada TK odobrila je 93.000 KM kompaniji Zaharex d.o.o. Srebrenik u svrhu refundacije minimalne bruto plaće za oktobar, novembar i decembar 2021.godine, za 52 radnika zaposlena u proizvodnom pogonu koji je uništen u požaru 13. oktobra 2021.godine.

„Refundirali smo minimalne bruto plaće za 52 radnika, koja su bila zaposlena u pogonu, koji je stradao u požaru. Time smo ispunili obećanje koje smo dali neposredno nakon požara, budući da smo nakon te nesretne situacije odmah posjetili Zaharex, te izrazili spremnost za razumijevanje situacije u kojoj se ova firma nalazi," kazao je premijer TK, Kadrija Hodžić. Poručio je da na ovaj način Vlada TK pokazuje da ima razumijevanja za poteškoće privrede, koja će i u narednom periodu biti u fokusu djelovanja Kantonalne vlade.

Direktor kompanije Zaharex, Mirnes Mehmedović, zahvalio se Vladi TK i premijeru Hodžiću na nesebičnoj pomoći, podsjetivši da su članovi Vlade TK dan nakon požara posjetili tu kompaniju i iskazali raumijevanje.

„Vrlo brzo nakon toga Vlada TK je reagovala i uplaćena su nam sredstva u vidu sufinansiranja minimalnih plata i doprinosa, to su za nas veoma značajna sredstva u ovom momentu", dodao je Mehmedović.

Zbog uništenih proizvodnih pogona i prestanka rada proizvodnje u kompaniji Zaharex koja upošljava 151 radnika, bio je evidentan problem zadržavanja 52 radnika koji su radili u tim pogonima. S ciljem podrške očuvanju radnih mjesta Vlada TK je odlučila podržati kompaniju Zaharex, te im dati podstrek za što bržu ponovnu uspostavu proizvodnje u pogonima.

Sastanku su također prisustvovali i ministar finansija TK, Vedran Lakić, ministar privrede TK, Mevludin Hodžić, savjetnica premijera TK, Fatima Mehmedović i šef proizvodnog pogona kompanije Zaharex, Azur Ibrić.