Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Nekategorisano

Dogovoreno intenziviranje saradnje TK i italijanske Pokrajine Trento

05.09.2021

premijer ambasador italijeoptSastanku su pored premijera Hodžića prisustvovali ministar za kulturu, sport i mlade Zlatan Muratović, ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković i savjetnica premijera TK Fatima Mehmedović.

Delegaciju iz Italije su činili vijećnik autonomne Pokrajine Trento Aleks Marini, predsjednik udruženja Trentini nel Mondo, Armando Maistri, Francesco Bocchetti direktor i Paolo Rossi savjetnik, zatim Denis Paoli, poduzetnik Paolo Parmesan, najpoznatiji profesionalni kuhari tog kraja Franco Calliari i Rinaldo Dalsasso, novinar Edvard Cucek i profesor Frédéric Spagnoli sa francuskog univerziteta Franche-Comté, a sastanku je prisustvovao i predsjednik Udruženja građana italijanskog porijekla Rino Zandonai u Tuzli, Tihomir Knežiček.

Govoreći o dosadašnjem djelovanju građana italijanskog porijekla u Tuzli i aktivnostima koje je podržavala Pokrajina Trento premijer Hodžić je izrazio spremnost, da se ta saradnja izdigne na viši nivo potpisivanjem memoranduma o suradnji Tuzlanskog kantona i Pokrajine Trento, što će biti predmet narednih susreta. Premijer Hodžić se zahvalio ovom prilikom italijanskom narodu, koji je proteklih decenija pokazao humanost prema narodu BiH.

"Italijani su naši prijatelji i uvijek su dobro došli u Tuzli, TK i BiH nastojat ćemo to prijateljstvo osnažiti kroz institucionalnu suradnju", poručio je on.
Premijer Hodžić je prisustvovao sinoć i manifestaciji Dani italijanske kuhinje 2021 na tuzlanskom Trgu slobode, gdje su italijanski kuhari zajedno s Tuzlacima italijanskog porijekla pripremali tradicionalna italijanska jela, a građani degustirali. Ovoj manifestaciji koju je svečano otvorio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović prisustvovao je i ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza, koji je najavio da će u narednom periodu posjetiti Tuzlu i susresti se s premijerom Hodžićem, kako bi se saradnja TK i Italije intenzivirala.


{webgallery}05092021-italijani 3opt05092021-kuhanje na trguopt05092021-premijer hodzic  s italijanimaopt05092021-italijani 1opt{/webgallery}