Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Nekategorisano

Razvoj kao zajednički interes

11.08.2021

11082021-srebrenikSastanku su, pored ministra finansija Vedrana Lakića, ministra trgovine, turizma i saobraćaja Hamze Bešića, ministra za boračka pitanja Fedahije Ahmetovića, ministra za kulturu, sport i mlade Zlatana Muratovića i savjetnika, kao domaćini prisustvovali predstavnici gradske uprave i Gradskog vijeća Srebrenika.

„Grad Srebrenik je u središtu regionalnog ravnomjernog razvoja Tuzlanskog kantona, koji ova Vlada zagovara, i u čije ime smo za ovu godinu predvidjeli transfere od milion i 340 000 KM", kazao je ovom prilikom premijer Hodžić.

Sastanak je bio prilika da se detaljnije razgovara o ulaganjima u putnu, kanalizacionu i vodnu infrastrukturu, dogradnju Općinskog suda u Srebreniku, socijalna stanovanja i čitav niz infrastrukturnih projekata koje je, rečeno je ovom prilikom, Vlada TK putem resornih ministarstava planirala realizirati u Gradu Srebreniku.
11082021-srebrenik-st„Ono što je primarno i što je bio dogovor na današnjem sastanku da se posebno posvetimo nekoliko projekata za koje smatramo da su važni i za Srebrenik i za cjelokupni TK, a to je ova putna infrastruktura", rekao je premijer Hodžić naglašavajući da „u tom kontekstu govorimo o rekategorizaciji nekoliko lokalnih puteva u regionalne. O vrlo važnom projektu autoceste Tuzla - Brčko -Orašje, gdje značajna trasa prolazi kroz Srebrenik. Ovo je bila prilika da počnemo razgovore gdje bi ta trasa bila locirana."

Putna deblokada građana TK i mogućnost da se izgradnjom brze ceste ubrza razvoj gradova okruženja zajednički je interes, rečeno je ovom prilikom, i naglašeno da je neophodno ujedinjeno nastupiti i zajedničkim naporima praviti javno zagovaranje prema Vladi FBiH .

Pozitivno iznenađen stavom Vlade TK prema lokalnim zajednicama kada je u pitanju uravnotežen razvoj i rješavanje problema koji su bitni za građane TK gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović kazao je da su kao domaćini delegirali veoma bitne teme za građane Srebrenike među kojima je i iskorištenje kapaciteta i stavljanja u funkciju poslovne zone Brezje kao jednog od najbitnijih poslovnih agregata Srebrenika.

Delagacija Vlade posjetila je i lokalitet Okresanice na Majevici gdje se gradi sportsko- rekreativni kompleks i Stari grad Srebrenik – Gradinu.